Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Organosirné sloučeniny česneku (Allium sativum)
ŠMEJKAL, Karel
Tato bakalářská práce se zaměřuje na organosirné sloučeniny česneku kuchyňského (Allium sativum). Teoretická část obecně popisuje rod Allium. Další kapitoly teoretické části jsou věnovány obecnému i morfologickému popisu česneku kuchyňského, detailně jsou popsány i organosirné sloučeniny, mechanismy jejich vzniku i prekurzory, jejichž enzymovým rozkladem organosirné sloučeniny vznikají. Experimentální část se zaměřuje na optimalizaci HPLC/PDA metody pro izolaci vybrané skupiny organosirných sloučenin, tj. ajothiolanů. Obsahuje popis přípravy čtyř různých vzorků extraktu česneku kuchyňského, jejichž vhodnost pro izolaci zmíněných sloučenin byla analyzována pomocí HPLC/MS.
Rychlá metodika pro rozlišení česneku (Allium sativum L.), typu český paličák, pomocí mikrosatelitních markerů: metodika pro praxi
Ovesná, Jaroslava ; Mitrová, Katarína ; Kučera, Ladislav
Cílem této metodiky bylo ověřit a sestavit soubor mikrosatelitních markerů pro účely ověření, které je třeba použít pro nespornou identifikaci vybraných druhů česneku typu český paličák. Předmětem metodiky je jednoduchý postup pro určení česneků typu český paličák pomocí analýzy mikrosatelitů (SSR- Single Sequence Repeats), který je využitelný zkušebními laboratořemi v praxi. Popsaná metoda umožňuje identifikovat odrůdy a novošlechtění českého česneku typu paličáku pomocí DNA markerů (alel mikrosatelitů), které jsou přítomny pouze u této skupiny odrůd a novošlechtění česneku. Podstatou je amplifikace úseků genomu obsahující daný mikrosatelitní lokus pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) při použití specifických, flourescenčně značených primerů a následná analýza délky produktů PCR. Metodika nově přináší unikátní soubor diagnostických SSR markerů, postup hodnocení a interpretace výsledků.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Tvorba barevných látek při zpracování česnekovitých rostlin
CURKO, Petr
Tato diplomová práce je zaměřena na studium barevných sloučenin vznikajících při zpracování česnekovitých rostlin, zejména pak při zpracování česneku kuchyňského (Allium sativum L.) a česneku sicilského (Nectaroscordum siculum (Ucria) Lindl.). Barevné látky vznikající v česnekovitých rostlinách významně snižují jejich senzorickou kvalitu vnímanou konzumenty, a pro potravinářský průmysl tak představují poměrně velkou finanční zátěž. Zatímco během zpracování česneku kuchyňského dochází ke tvorbě především látek modrých a žlutých, během zpracování česneku sicilského vznikají látky růžové až červené. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na dvě rostliny rodu Allium L. - česnek kuchyňský a česnek sicilský, jejich význam, rozšíření a využití. Práce se dále zabývá mechanismem vzniku barevných látek, kterého se účastní zejména sirné sloučeniny. Experimentální část diplomové práce je zaměřena na izolaci a identifikaci hlavních barevných sloučenin vznikajících během zpracování česnekovitých rostlin a navržení pravděpodobného mechanismu jejich tvorby.
Multiplikace česneku kuchyňského (Allium sativum L.) v podmínkách in vitro
Palíšek, Ondřej
Tato práce je zaměřena na studium multiplikace česneku kuchyňského a složení kultivačních médií. Nejlépe propracovanou metodou multiplikace je izolace apikálního meristému. Bylo vyzkoušeno mnoho druhů médií. Z výsledků vyplývá, že každá odrůda česneku má jiné nároky na živiny a růstové regulátory. V této práci můžeme najít popisy úspěšných metod multiplikace česneku a popis kultivačních médií včetně reakcí česneku Multiplikace rostlin in vitro představuje způsob množení, při kterém jsou ve sterilních podmínkách kultivovány dezinfikované části rostlin (explantáty) na živném médiu v kontrolovaných podmínkách za účelem získání celých nových rostlin či ozdravování rostlinného materiálu od patogenů. Tato metoda množení představuje metodu pro studium rostlin a stále častěji i metodu pro jejich komerční pěstování.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.